PRE-CONFERENCE SYMPOSIUM
Zorgzaam vaccineren 

prosa-beeldmerk

11 sEPTEMBER 2024


 

welkom bij het pre-conference symposium - zorgzaam vaccineren van kinderen

Woensdag 11 September 2024


Main language of this Symposium is Dutch (Lecture of Prof. Anna Taddio in English)
Voertaal van dit Symposium is Nederlands (Lezing Prof. Anna Taddio in Engels)

Dankzij vaccinaties worden kinderen beschermd tegen ernstige ziekte. Tegelijk betekent vaccineren dat kinderen regelmatig moeten worden geprikt.  Onderzoek leert dat ongeveer 60% van de kinderen bang is voor deze prikken. En bij ongeveer de helft daarvan is die angst zo groot dat kinderen er echt last van hebben, waardoor ze niet goed kunnen meewerken, zich verzetten of soms de prik zelfs weigeren. Prikangst verklaart bijna 10% van het vaccinatie weigeren. Ook zijn er aanwijzingen dat een nare ervaring tijdens vaccineren aanleiding kan geven tot angst voor andere medische verrichtingen. Om al deze redenen is het van groot belang om de pijn en angst tijdens vaccineren tot het minimum te beperken. En dat vanaf de allereerste vaccinatie en bij elke vaccinatie opnieuw.

Dit symposium gaat over hoe dit Zorgzaam Vaccineren er in de praktijk uit zou kunnen zien. Welke middelen hebben we ter beschikking om een vaccinatie pijn- en angstvrij te maken? En hoe passen we die toe in de praktijk? Hoe kunnen we het ontstaan van prikangst vermijden? Maar vooral: hoe helpen we kinderen en hun ouders om vol vertrouwen een vaccinatie te ondergaan.

Tijdens dit symposium komen top-experten aan het woord, waaronder Professor Anna Taddio uit Canada (presentatie in Engels), een wereldautoriteit op het vlak van trauma-vrije vaccinatie. En we gaan in dialoog met de deelnemers op zoek naar praktische oplossingen, zodat we samen op weg kunnen naar Zorgzaam Vaccineren.

REGISTRATIE

Alle genoemde kosten zijn in Euro (€) en btw is niet van toepassing. De Prosa Foundation is geen btw-geregistreerde organisatie en is daarom vrijgesteld van btw.

• €150,00 * | PROSA Pre-Conference Symposium ONLY
• €100,00 * | PROSA Pre-Conference Symposium + PROSA2024 Conference

Mocht u het PROSA Pre-Conference Symposium willen bijwonen naast de PROSA2024-conferentie, ontvangt u een korting van €50. De korting wordt automatisch toegepast wanneer u zich registreert met hetzelfde account.

* Prosa Foundation is geen organisatie die geregistreerd is voor btw en daarom zijn de kosten vrijgesteld van btw.

PROGRAMMA

Woensdag 11 september 2024
Tijd: 13:00 - 17:30 (CET)

13:00-13:30: Ontvangst

13:30-13:40: Inleiding tot het symposium
Sprekers: Piet Leroy & Jeanne-Marie Hament (RIVM)

13:40-13:55: De rol van zorgzaam vaccineren voor een hoge vaccinatiegraad.
Spreker: Christian Hoebe

13:55-14:35: Key Note lecture: Reducing pain and anxiety during vaccination in infants, children and adolescents: evidence-based recommendations.
Spreker: Anna Taddio

14:35-14:55: Alternatieve vaccinatie technieken en de betekenis voor zorgzaam vaccineren.
Spreker: Marien de Jonge

14:55-15:15: Aan de slag met Zorgzaam Vaccineren bij Kinderen
Spreker: Bianca van Vreeswijk

15:15-15:45: BREAK

15:45-17:15: Zorgzaam vaccineren in de praktijk – van theorie naar de praktijk (Interactieve Sessie op basis van casuïstiek)
Sprekers: Julia Morales Belmar, Uschi Schijlen, Rianne Reijs en Piet Leroy

17:15-17:30: Conclusies en Afsluiting
Spreker: Rianne Reijs

SPREKERS

pasfoto else

ELSE BIJKER (DR)

Pediatrisch specialist in infectieziekten en immunologie bij MosaKids, Maastricht. Voert ook onderzoek uit bij de Oxford Vaccine Group.

foto

MARIEN DE JONGE (PROF;DR)

Met een achtergrond in moleculaire microbiologie, is hij een professor aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op de ontwikkeling van vaccins en de interacties tussen gastheer en pathogeen.

JH

JEANNE-MARIE HAMENT (DR)

Een specialist in de volksgezondheid leidt het Nederlandse Nationale Vaccinatieprogramma bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), met de focus op de acceptatie van vaccins.

foto

CHRISTIAN HOEBE (PROF; DR)

Professor Dr. Christian Hoebe, professor in Sociale Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht, combineert 25 jaar ervaring in de praktijk en onderzoek van de volksgezondheid. Hij is voorzitter van de afdeling Sociale Geneeskunde en leidt het Living Lab Public Health Mosa. Zijn onderzoek richt zich op vaccinatiegedrag. Hij adviseert nationale beleidsorganen over vaccinatie en COVID-19.

PietLeroy_2018

PIET LEROY (MD; PHD; MSC)

Piet Leroy (België, 1969), MD, PhD, MSc, is een senior consultant in pediatrische intensieve zorg en directeur van de Eenheid voor Pediatrische Procedurale Sedatie aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum, Maastricht, Nederland. Hij is hoogleraar Procedurele Sedatie en Analgesie bij Kinderen (PROSA leerstoel) bij de School of Health Professions Education van de Universiteit Maastricht en behaalde in 2017 een Master degree in Health Professions Education.

foto

JULIA MORALES BELMAR

Julia Morales Belmar (Maastricht, 1993) MD, MSc is arts gespecialiseerd in jeugdgezondheidszorg en kinderpsychiatrie. Zij geeft daarnaast les aan de Universiteit Maastricht over het Rijksvaccinatieprogramma.

Ze zet zich in voor het verbeteren van de vaccinatie-ervaring voor kinderen bij GGD Zuid-Limburg en zal de voortgang hiervan delen tijdens het symposium op 11 september.

20240227 PROSA website faculty AD v1

RIANNE REIJS (DR)

More information will follow soon.

20240227 PROSA website faculty AD v1

USHI SCHIJLEN

More information will follow soon.

Anna Taddio

ANNA TADDIO (MSC; PHD)

Dr. Anna Taddio is hoogleraar Farmacie aan de Universiteit van Toronto en Senior Associate Scientist bij The Hospital for Sick Children in Toronto, Canada.

Foto - Bianca van Vreeswijk

BIANCA VAN VREESWIJK

Bianca van Vreeswijk, een arts voor preventieve kindergezondheidszorg bij GGD Groningen sinds 2015, werkt ook als promovendus aan het UMCG.